Egyéb kategória

Ingatlanfelújítás eladás előtt – Mit újítsunk fel és hogyan?

Amennyiben arra kerülne sor, hogy eladásra kínáljuk az ingatlant, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy elvégezzünk-e bármilyen felújítást, így növelve az ingatlan értékét, és profittal zárni a felújításra költött összeget. Ez természetesen tekinthető befektetésnek. A legtöbb esetben az a válasz, hogy megéri a felújítás. Sajnos nem létezik minden helyzetre igaz állítás, hogy megéri vagy sem. 

Kell-e egyáltalán felújítani?

Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem érdemes hozzányúlni az ingatlanhoz – bár ez a legritkább eset – és szintén megeshet, hogy többmillió forintos beruházással is nagyon jól kereshetünk az eladáskor.

Milyen tényezőket kell figyelembe venni?

  • Az ingatlan jelenlegi állapota
  • A környékbeli ingatlanárak tükrében érdemes-e felújítani
  • Helyi ingatlanigények

Ha már felújítás, mit újítsunk fel?

Fontos meghatározni, hogy az adott lehetőségeken belül melyek a valóban értéknövelő beruházások. A felújítás megtervezésekor meg kell határozni, célközönséget. 

A felújításkor megvizsgáljuk a jelenlegi állapotot és a felújítással elérhető eladási árat, és ez alapján eldöntjük, hogy mi legyen felújítva. Általánosságban elmondható, hogy a festés, sérült vagy régi burkolatok és szerelvények cseréjét legtöbb esetben érdemes elvégezni, ezek a beruházások szinte mindig megtérülnek. A villamosvezeték cseréje szintén ide tartozik, ami kevésbé látványos viszont sok esetben szükséges, hiszen ha a felületek újak, viszont a vezetékek pedig régiek és veszélyesek, akkor az csak látszatfelújítás, ami inkább taszíthatja a vásárlókat. A konyhabútor cseréje kevésbé kockázatos, viszont az anyagválasztásnál nagyon óvatosnak kell lenni, ha nagyon egyedi igényeket szolgál ki, akkor szintén könnyen elijesztünk potenciális vevőket. Ingoványos terep a túlzott mértékű fürdőszoba felújítás, gondolok itt extravagáns  bútorra, méregdrága csempére és hiperszuper zuhanyzóra/kádra. Ebben az esetben is az általános igények kiszolgálása a javasolt. Továbbá kerülni kell a festésnél, bútoroknál a hivalkodó, erős színeket, itt is igaz a kevesebb néha több megállapítás. Minden ingatlan más és más, ezért fontos a tényezők vizsgálata. Nagyon könnyű belebukni, akár veszíteni is egy ilyen beruházáson, ezért fontos, hogy szakmai segítséggel végezzük annak megtervezését, szervezését.

Óvatosság

Számítások és elemzések nélkül egyáltalán nem javasolt belevágni a felújításba, hiszen könnyen megeshet, hogy nem térül meg a beruházás. 

A megfelelő számításokkal, elemzésekkel, jó eséllyel profittal szállhatunk ki a beruházásból. Ehhez szükséges az ingatlanpiac ismerete, az építészeti szakmai ismeretek, kivitelezői tapasztalat és jó ízlés 🙂 

 

Előnyök a felújított ingatlannal kapcsolatban:

  • a felújított, tiszta és rendezett lakással magasabbra pozícionálhatjuk az ingatlanunkat
  • több vásárlót vonz, ezáltal nem feltétlenül kényszerülünk az ár csökkentésére
  • érezhető bevételre tehetünk szert, kezelhetjük nyugodtan befektetésnek is

Lakás eladás, ingatlan eladás, házeladás, felújítás eladás előtt, lakásfelújítás, házfelújítás, felújítás, hogyan újítsak fel, mit újítsak fel, konyhafelújítás, fürdő felújítás, szoba felújítás