Egyéb kategória

Ingatlanfelújítás eladás előtt – Mit újítsunk fel és hogyan?

Amennyiben arra kerülne sor, hogy eladásra kínáljuk az ingatlant, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy elvégezzünk-e bármilyen felújítást, így növelve az ingatlan értékét, és profittal zárni a felújításra költött összeget. Ez természetesen tekinthető befektetésnek. A legtöbb esetben az a válasz, hogy megéri a felújítás. Sajnos nem létezik minden helyzetre igaz állítás, hogy megéri vagy sem. 

Kell-e egyáltalán felújítani?

Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem érdemes hozzányúlni az ingatlanhoz – bár ez a legritkább eset – és szintén megeshet, hogy többmillió forintos beruházással is nagyon jól kereshetünk az eladáskor.

Milyen tényezőket kell figyelembe venni?

  • Az ingatlan jelenlegi állapota
  • A környékbeli ingatlanárak tükrében érdemes-e felújítani
  • Helyi ingatlanigények

Ha már felújítás, mit újítsunk fel?

Fontos meghatározni, hogy az adott lehetőségeken belül melyek a valóban értéknövelő beruházások. A felújítás megtervezésekor meg kell határozni, célközönséget. 

A felújításkor megvizsgáljuk a jelenlegi állapotot és a felújítással elérhető eladási árat, és ez alapján eldöntjük, hogy mi legyen felújítva. Általánosságban elmondható, hogy a festés, sérült vagy régi burkolatok és szerelvények cseréjét legtöbb esetben érdemes elvégezni, ezek a beruházások szinte mindig megtérülnek. A villamosvezeték cseréje szintén ide tartozik, ami kevésbé látványos viszont sok esetben szükséges, hiszen ha a felületek újak, viszont a vezetékek pedig régiek és veszélyesek, akkor az csak látszatfelújítás, ami inkább taszíthatja a vásárlókat. A konyhabútor cseréje kevésbé kockázatos, viszont az anyagválasztásnál nagyon óvatosnak kell lenni, ha nagyon egyedi igényeket szolgál ki, akkor szintén könnyen elijesztünk potenciális vevőket. Ingoványos terep a túlzott mértékű fürdőszoba felújítás, gondolok itt extravagáns  bútorra, méregdrága csempére és hiperszuper zuhanyzóra/kádra. Ebben az esetben is az általános igények kiszolgálása a javasolt. Továbbá kerülni kell a festésnél, bútoroknál a hivalkodó, erős színeket, itt is igaz a kevesebb néha több megállapítás. Minden ingatlan más és más, ezért fontos a tényezők vizsgálata. Nagyon könnyű belebukni, akár veszíteni is egy ilyen beruházáson, ezért fontos, hogy szakmai segítséggel végezzük annak megtervezését, szervezését.

Óvatosság

Számítások és elemzések nélkül egyáltalán nem javasolt belevágni a felújításba, hiszen könnyen megeshet, hogy nem térül meg a beruházás. 

A megfelelő számításokkal, elemzésekkel, jó eséllyel profittal szállhatunk ki a beruházásból. Ehhez szükséges az ingatlanpiac ismerete, az építészeti szakmai ismeretek, kivitelezői tapasztalat és jó ízlés 🙂 

 

Előnyök a felújított ingatlannal kapcsolatban:

  • a felújított, tiszta és rendezett lakással magasabbra pozícionálhatjuk az ingatlanunkat
  • több vásárlót vonz, ezáltal nem feltétlenül kényszerülünk az ár csökkentésére
  • érezhető bevételre tehetünk szert, kezelhetjük nyugodtan befektetésnek is

Lakás eladás, ingatlan eladás, házeladás, felújítás eladás előtt, lakásfelújítás, házfelújítás, felújítás, hogyan újítsak fel, mit újítsak fel, konyhafelújítás, fürdő felújítás, szoba felújítás

Felújítási ötletek és tanácsok